Op 24 culinaire beoordeling door "6 minutes unlimited/à la carte"
www.6minutes.be

Ter Laecke: 13de eeuws mystiek bedevaartsoord

donderdag 19 augustus 2010 - (rvh) - De tijd dat monniken het 13de eeuws kerkje van Laeck als bedevaartsoord uitkozen ligt al enkele eeuwen achter ons. Toch blijft het in het culinaire en culturele leven van de Houthalense deelgemeente Laak, een centrale rol vervullen.

De naamgeving verwijst naar de aanwezigheid van een moerassig en waterrijk gebied. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op een ietwat hoger gelegen en droge berm een godshuis verrees. Waarom Limburgse monniken precies dit kerkje als einddoel uitkozen is moeilijk uit te maken, enerzijds is er de patroonheilige Cecilia, een martelares uit de 3de eeuw die lange tijd concurrentie moest dulden van Arnoldus. Deze heilige is dan weer beschermheer van de brouwers, het is dan ook mogelijk dat de monniken hier de zegening van hun bieren kwamen bepleiten. Meteen zitten we in het culinaire gebeuren van Laak, waar restaurant Ter Laecke, als centraal aantrekkingspunt fungeert.

Restaurant Ter Laecke werd meer dan 20 jaar terug opgestart door Hilda en Paul Plessers-Mentens en vindt nog steeds een onderkomen in een fraaie woning met leuk terras en mooie vergezichten over de velden die de vroegere moerassen vervangen. Het interieur oogt mooi en aantrekkelijk met een uitsplitsing over enkele zalen en een fijn salon dat een blik werpt op de engelse cottage stijl. De tafels gedekt met prachtig gesteven tafelnappen laten onderling voldoende ruimte zodat de gasten mekaars privacy geenszins storen.

Paul kreeg een klassieke hotelopleiding en liep diverse stages, steeds met doel zich op culinair vlak te verrijken, zijn smaakpapillen aan te passen met als opzet zo snel mogelijk een eigen restaurant te openen. De klassieke basisprincipes vinden we nog steeds terug in zijn bereidingen, hij vertrekt immers van het principe dat de gast op restaurantbezoek gaat om in een ongedwongen sfeer, lekker te tafelen. De diverse gerechten bestaan dan ook uit mooie grotere porties die echter voor geen overladen maag zorgen. Meerdere bereidingen ogen erg decoratief, mede door het vleugje modernisme dat hij hen meegeeft.
Nochtans blijft Paul ietwat achterdochtig ten overstaan van de plotse nieuwe trends, deze worden volgens hem al te snel teruggefloten zoals de ‘nouvelle cuisine’. Het moleculaire vindt hij mooi en aantrekkelijk en is een welgekomen verademing voor de extra’s en de hapjes, maar het cliënteel wil duidelijk een ietsje meer op het bord dan een kleurig borstelveegje of enkele oogverblindende smaakdruppels.

Bij onze proeverij kozen we voor het 3-gangenmenu, keuze uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en dessert of koffie. Bij het aperitief enkele smaakvolle hapjes, een zomerse gazpacho, een schijfje tomaat mozzarella en een tartaar van zalm.
Als voorgerecht opteerden we voor de Italiaanse ham met meloen en rucola. Op het bord een achttal mooi geaderd sneetjes fijne ham met ruim aandeel van meloen en een geurige rucola. Enkele fijne tomaatsnippers en druppeltjes balsamico gaven extra kleur en smaak.
Het duo van speenvarken op een ratatouille van fijne groentjes, lieten we links liggen en kozen als hoofdgerecht voor een zalmfilet Duglérésaus met huisgemaakte kroketjes. De Duglérésaus getuigde eens te meer van Pauls klassieke vorming, mooi romig boordevol verse duidelijk herkenbare tuingroentjes en bijzonder evenwichtig van smaak. De zalmmoot was perfect gebakken, net als de kroketjes. Een leuk niet oversausd gerecht, de extra Dugléré werd in een apart potje geserveerd.
Bij de koffie als slotakkoord enkele versnaperingen die elke fijnproever moeten kunnen bekoren.

Bij het all-in menu is gastvrouw Hilda behoorlijk gul met de aangepaste wijnen, ze zorgt trouwens voor een stijlvol en erg attentievol onthaal.


Culinaire commentaren:

6 minutes:
2 minuten : onthaal – kwaliteit

Michelin:
2 bestekken
rustiek huis
weelderige eetzaal


Delta:
perfecte visgerechten
klassieke zaal
charmant adres